Někdo nejí maso, někdo nemá rád mořské plody a jiný nesnáší pikantní jídlo. Málokdo ale může říct, že nemá rád sladké. I když se někteří lidé snaží cukrů vědomě vzdát, aby tak snížili svou tělesnou hmotnost, nebo začali žít zdravějším životním stylem, chuť na sladké čas od času přepadne každého z nás.
Nejíst sladké je o to těžší, že na nás číhá ze všech stran. Zdobí výlohy kaváren, které potkáváme na každém rohu, objevuje se v letácích našeho oblíbeného supermarketu a jeho různé variace či až umělecká díla z něj vytvořená na nás vyskakují na sociálních sítích.
Nejen výtečná chuť, ale také netradiční vzhled dělají ze sladkostí něco neodolatelného. Například dorty, které měly dříve dva základní tvary a lišily se maximálně příchutí nebo velikostí, dnes často jídlo ani vzdáleně nepřipomínají. Z cukrářů se pomalu stávají umělci, kteří každý den tvoří místo jídla svá mistrovská díla.
To, že sladkému nemůžeme odolat, má však také vědecké vysvětlení. Cukry nám dodávají energii a v minulosti měly nezastupitelný význam. Sladká chuť našim předkům signalizovala, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie, kterou v dobách hladomoru a těžké práce tolik potřebovali. Postupem času se tak díky této zkušenosti u lidí vyvinula přirozená preference sladké chuti před chutěmi ostatními. Možná i díky tomu je sladká chuť umístěná na samé špičce jazyka, aby bylo naše tělo schopno ihned rozpoznat, jestli nám daná potravina v případě potřeby dodá rychle energii.
Nejen sladké ale také tučné potraviny jsou často obětí našeho chtíče. Tučné potraviny zase v minulosti sloužili lidem jako množství energie, které si může tělo uložit do svých tukových zásob a využít ho v pozdějším náročném období hladu. Tuky, které dnes vnímáme jako nechtěný doplněk postavy a snažíme se jich zbavit, tak dříve lidem zachraňovaly život.
Málokdo tedy dokáže odbourat chuť na sladké a s tím spojenou konzumaci sladkých potravin. Je to zkrátka naše přirozenost, naše tělo si to žádá. Navíc jako sladkost nelze považovat jen cukroví a bonbony, ale také třeba limonády nebo kávy. Rozhodně není dobré jíst cukrů mnoho, ale zároveň je zbytečné si je zcela upírat. Obzvlášť pokud sportujeme, nebo nás čeká náročnější fyzická aktivita, je cukr výborným pomocníkem. Pokud si tedy dáme před sportem nebo prací něco sladkého, nemusíme si to vůbec vyčítat.