Ať už jsme se rozhodli držet nějakou dietu, nebo jen chceme dodržovat zdravý životní styl, jednou z věcí, která by v našem jídelníčku neměla chybět, jsou ryby. Ryby a mořské plody však v jídelníčku neslouží z daleka jen jako pomocníci k dosažení štíhlé linie nebo utužení zdraví. Existuje spousta dalších důvodů, proč bychom je do našeho jídelníčku alespoň čas od času měli zařadit.
Podle výživových specialistů bychom měli ryby konzumovat ideálně dvakrát týdně. Toto doporučení vychází z obsahu omega-3 mastných kyselin, jejichž spolehlivým zdrojem je právě rybí tuk. Obzvláště důležitá je potom konzumace ryb v dětství a v těhotenství. A proč jsou pro naše tělo omega-3 mastné kyseliny tak důležité?
Konzumace ryb pomáhá zvýšit výkon našeho mozku. Byť takové tvrzení může znít poněkud úsměvně, provedená studie prokázala, že lidé, kteří jedí více ryby, mají v mozku větší podíl šedé kúry mozkové, která je úzce spojená s naší pamětí. Někteří odborníci se navíc domnívají, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají k zachování integrity mozkových neuronů či dokonce dokáží zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby.
Nezpochybnitelný účinek má konzumace ryb na srdce. Řada studií provedených na toto téma prokazuje, že mořské plody přispívají ke snížení rizika srdečního záchvatu a mrtvice. Neopomenutelný je také vysoký obsah bílkovin, který v rybách najdeme.
Omega-3 mastné kyseliny mohou být také přírodními pomocníky při léčbě depresí. To, že sníme dvakrát za týden kousek ryby nám sice antidepresiva nenahradí, nicméně i menší přísun dobré nálady a pozitivní energie může být při bojích s psychickým diskomfortem nápomocný. Obzvláště užitečné jsou potom ryby v případě poporodních depresí u čerstvých maminek. Zvýšená konzumace ryb v těhotenství by potom mohla snížit pravděpodobnost výskytu autismu u dětí.
Pochopitelně nelze tvrdit, že je ryba zázračný všelék a její konzumace nám zajistí vysoké IQ, nezlomné srdce a odolnost vůči depresím. Na druhou stranu spousta studií naznačuje pozitivní vliv, které omega-3 mastné kyseliny na lidské tělo mají. I když se nám tak život po jejich konzumaci možná od základu nezmění, rozhodně nám zařazené ryb do jídelníčku nijak neuškodí. Ze spousty druhů a rozmanitých úprav ryb, které dnes najdeme nejen v restauracích, ale také na internetu, si dnes vybere snad každý.