Kam za luxusem: Michelinské restaurace v našich krajích

Kam za luxusem: Michelinské restaurace v našich krajích

Michelinské hvězdy jsou považovány za jedno z nejprestižnějších ocenění v gastronomickém světě. Pro restaurace, které tuto hvězdu získají, jde o symbol dokonalosti a excelence.

V České republice, která se pyšní pestrou kulinářskou tradicí, se najdou podniky, které nejenže drží krok s globálními trendy, ale také patří mezi špičku světové gastronomie. Ale kolik restaurací v Česku má michelinskou hvězdu? A které restaurace mají michelinskou hvězdu? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Michelinské restaurace: Co znamená získat hvězdu?

Michelinská hvězda je ocenění udělované restauracím, které dosáhly výjimečné kvality v oblasti jídla, služeb a celkového zážitku pro hosty. Získat michelinskou hvězdu není jednoduché – hodnotitelé navštěvují restaurace anonymně, posuzují kvalitu ingrediencí, způsob přípravy, kombinaci chutí, ale také atmosféru a prezentaci pokrmů. Restaurace mohou získat až tři hvězdy:

Jedna hvězda označuje velmi dobrou restauraci ve své kategorii.
Dvě hvězdy naznačují, že daná restaurace stojí za odbočku během cesty.
Tři hvězdy znamenají, že restaurace je destinací sama o sobě,
a stojí za cestu speciálně kvůli ní.

V České republice se takových restaurací, které získaly toto prestižní ocenění, nachází několik.

Kolik restaurací v Česku má michelinskou hvězdu?

Pokud se ptáte, kolik restaurací v Česku má michelinskou hvězdu, odpověď zní: v současné době (stav k roku 2024) mají v Česku michelinskou hvězdu pouze dvě restaurace. Je to restaurace Field v Praze, která udržuje svou jednu hvězdu již od roku 2016 a La Degustation Bohême Bourgeoise pod taktovkou Oldřicha Sahajdáka.

Historicky mělo v České republice michelinskou hvězdu více restaurací, jako například Alcron nebo Na Kopci. Nicméně v současné době jsou Field a La Degustion jedinými restauracemi, které tento prestižní titul drží.

Které restaurace mají michelinskou hvězdu?

Jak už asi všichni tušíme největším mistrem gastronomie je Francie a v těsném závěsu za ní Itálie, ŠpanělskoJaponsko. Když porovnáme naše dvě michelinské hvězdy, nemůžeme se rovnat s francouzskými 768.

To možná zní depresivně, ale je nutné zmínit, že naši dva favoriti nabízí jídlo tak chutné, že do Francie už jezdit nemusíte.

Field nabízí elegantní a sofistikovaný zážitek, který přitahuje nejen místní, ale i zahraniční hosty hledající vrcholnou gastronomii. Menu restaurace je sezónní a reflektuje nejlepší dostupné ingredience, přičemž každý pokrm je pečlivě promyšlený a připravený tak, aby nabídl dokonalý chuťový zážitek.

Náš druhý favorit restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která se rovněž nachází v Praze. Je proslulá svou snahou o modernizaci a prezentaci tradiční české kuchyně v netradičním pojetí. I když si hvězdu v minulosti neudrželi, tento rok ji opět získali.

Kam za luxusem: další doporučené restaurace

Ačkoli v současnosti existuje v Česku pouze jedna restaurace s michelinskou hvězdou, řada dalších podniků získala ocenění Bib Gourmand, které je udělováno restauracím nabízejícím skvělé jídlo za přijatelnou cenu.

Některé z těchto restaurací mohou být skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí okusit výjimečnou kuchyni bez návštěvy michelinské restaurace.

Eska v Karlíně

Tento podnik kombinuje tradiční české recepty s moderními technikami vaření a je oblíbeným místem pro gurmány z celého světa. Je známý svou snahou o využití lokálních surovin a důrazem na poctivost v každém pokrmu.

Restaurace Sansho

Restaurace Sansho je proslulá asijskou kuchyní a využíváním čerstvých ingrediencí v kreativních kombinacích. Ačkoli nemá michelinskou hvězdu, její kvalita a inovativní přístup ji činí velmi oblíbenou mezi pražskými labužníky.

Jak si rezervovat místo v michelinské restauraci?

Pokud máte zájem navštívit Michelinské restaurace v ČR, je vhodné si místo v restauraci rezervovat s dostatečným předstihem. Tyto restaurace bývají často plně obsazené, zvláště v období turistické sezóny nebo při speciálních událostech.

Rezervaci můžete provést buď přes telefon, nebo prostřednictvím rezervačních portálů, které některé z těchto podniků používají. Nezapomeňte, že návštěva michelinské restaurace by měla být spojena s očekáváním mimořádného zážitku, ať už jde o chuťové, vizuální nebo servisní aspekty.

Co si z toho vzít?

Michelinské restaurace v ČR představují vrchol gastronomických zážitků. Přestože má Česká republika v současné době pouze dvě restaurace, existuje řada dalších podniků, které nabízejí špičkové kulinářské zážitky.

Pokud vás zajímá, které restaurace mají michelinskou hvězdu nebo hledáte inspiraci pro gurmánskou výpravu, návštěva Fieldu a La Degustation Bohême Bourgeoise, nebo některé z dalších špičkových restaurací v ČR je určitě skvělou volbou.

michelinska restaurace čr

Zdroje: Michelin Guide, Jidlo na cestách CZ