Animátorem v zahraničí: Jak zdarma procestovat svět a vydělat

Animátorem v zahraničí: Jak zdarma procestovat svět a vydělat

V dnešní době se zejména mladá generace snaží nalézt způsob, jak vydělat  pohodlnou cestou co nejvíce peněz. Milujete-li cestování, nejlepší možnou variantou je tak pracovat v zahraničí. Evropa nám díky Evropské unii nabízí nespočet možností – od číšníka na zaoceánské lodi po pracovní místa v luxusních hotelech v Řecku a Itálii.

Nejčastější brigády v zahraničí

Velmi oblíbené jsou zejména u žen práce v podobě au pair – tedy chůvy v zahraničí (oblibě se těší zejména Spojené království). Existuje ovšem ještě jedna pracovní pozice, která v sobě skýtá možnost cestování a zároveň výdělku peněz.

Animátoři jsou oblíbenou pracovní pozicí mezi prázdninovými brigádami. Kdo je to animátor, co je náplní jeho práce a kde je možné si tímto způsobem vydělat ?

Kdo je to animátor?

Animátor je pracovník, jehož hlavní náplní práce je zpestřit svým klientům všech věkových kategorií jejich pobyt v hotelových resortech během jejich dovolené. Klienti tedy nemusí být pouze děti. Můžu se starat o zábavu seniorů, či lidí ve středním věku.

O zábavu se stará zejména prostřednictvím různých sportovních výzev (tanec, cvičení ve vodě aj.), večerních zábav, her, vystoupení a odpočinkových wellness aktivitách. Na průběh aktivit musí pečlivě dohlížet a protože se obvykle zapojuje více hostů, nemusí být tento úkol vždy jednoduchý.

Druhy animátorů

Náplň práce animátorů se hotel od hotelu, resort od resortu liší. Obvykle má hotel k dispozici animační tým, který spolu spolupracuje.

Náplň práce se samozřejmě také různí od věku hostů – jinak animátor pracuje s dítětem a jinak s dospělým.

Šéf animátor

Nejvýše postavený v hierarchii je šéfanimátor, který má na starosti všechny animátory. Bývá to zpravidla zkušený animátor, který zvládá všechny druhy aktivit a rovněž je velice žádaný.

Sportovní animátor

Sportovní animátor má na starosti pohybové aktivity nejrůznějších druhů – od tance až po cvičení ve vodě. Oblíbená je u klientů například i zumba, pilates či jóga.

Dětský animátor

Dětský animátor má na starosti nejmenší návštěvníky hotelu a jeho práce je jak náročná na energii, tak na čas. Ovšem má-li vztah k dětem (což by animátor měl), nabízí mu tato práce potěšení z jejich společnosti.

Hudební animátor

V neposlední řadě vě většině animačních týmů najdete i DJ animátora, jehož náplní práce je starat se primárně o hudbu při sportovních, denních i večerních aktivitách – případě i na diskotéce, pokud ji hotel má ve svém repertoáru.

Práce s dětmi je součástí povolání animátora

Velice často je velkou částí náplně práce animátora práce s dětmi – a ta není vždy jednoduchá. Děti jsou zejména na dovolené plné energie, nadšené ze všeho nového a tudíž často nepozorné.

Kdo s dětmi pracoval koneckonců ví, jak náročná tato činnost může být. Děti se dožadují pozornosti a vyžadují neustálou aktivitu, přičemž se velice často stává, že u jedné činnosti nevydrží příliš dlouho.

Úkol animátora je v tomhle případě dítě zabavit, pobavit a darovat tak jeho rodičům pár kýžených chvil klidu na rodinné dovolené. Často se stává, že animátorů pracuje více pohromadě na jedné činnosti. V případě práce s dětmi je to jistě výhodou, jelikož “víc hlav víc ví” a na děti tak navíc dohlíží více lidí.

Proč je pro hotel dobré mít animátory?

Být animátorem znamená tvořit dobrou image hotelu – musíte se starat o to, aby atmosféra byla vždy veselá, plná pohody a příjemná. Pokud se navíc animátor stará i o děti, dopřává tím dětem důležitou stimulaci a zároveň rodičům pár minut klidu a volna, které si tak zaslouží.

Dalo by se říci, že animátoři jsou nedílnou součástí hotelového průmyslu dvacátého prvního století. Moderní hotel se bez nich takřka neobejde.
Hosté se tak často do hotelů vracejí mimo jiné právě kvůli práci animátorů

Kolik si animátor vydělá?

Velice důležitou otázkou při výběru povolání je samozřejmě mzda. Přemýšlíte-li o práci animátora, jistě nebudete výjimkou.

Některé animátorské pozice jsou neplacené, přičemž za činnost animátora se “platí” v podobě stravy a ubytování (a pro milovníky cestování i faktem, že se práce nachází v zahraničí). To ovšem není tak časté.

Průměrná hrubá mzda animátora se podle webu Edukee pohybuje kolem 27 000 korun, jinde se uvádí 550 – 630 euro čisté mzdy. Výplata se ale samozřejmě liší od místa konání práce až po velikost hotelu a počet návštěvníků.

animator v zahranici práce

Zdroje: Činnost animátora a instruktora v cestovním ruchu, Edukee