Etiketa stolování nepatří jen diplomatům a vysoce postaveným osobám. Všichni by měli dodržovat zásady a základy stolování v restauraci a chovat se na úrovni tak, jak se sluší a patří na 21. století. Abyste udělali dojem na drahou polovičku, zaujali obchodní partnery anebo působili sofistikovaně, je třeba podle toho upravit i chování při stolování v restauraci. Víte, jak se správně chovat při stolování a jak se správně chovat v restauraci? Pokud ne, jste na správném místě, jelikož si dnes vysvětlíme základy stolování.
Etiketa stolování
Slušné chování v restauraci se naneštěstí pozvolna vytrácí ze společnosti. Ať už jsou důvody jakékoliv, je velmi důležité umět se chovat dle pravidel etikety. A naopak je velmi trapné, když se někdo při stolování v restauraci chová neslušně a dojde tak k nějakému faux pas.
Pravidla stolování zahrnují pořadí používaných příborů, komunikaci s číšníky, ponechání spropitného pro číšníka, dále také vhodné oblečení, konverzaci mezi ostatními stolujícími či výběr dezertu. Ideálně byste měli mít v hlavě všechna pravidla stolování, ale postačí i základy etikety.
Jak se správně chovat v restauraci?
Čím luxusnější a prestižnější restaurace, tím důležitější je dodržování etikety ve společnosti. Ale i v obyčejnějších restauracích, nebo dokonce hospodách, platí několik pravidel, na které je vhodné nezapomínat. Jak se tedy chovat při návštěvě restaurace?
Jaké oblečení do restaurace?
Mnoho lidí už vůbec nedbá na to, jak se oblékne, když vyrazí do restaurace. Především pak v létě můžeme běžně potkat skupiny lidí u stolu v restauraci, které zde sedí pouze v plavkách, sportovních dresech, cyklistickém oblečení a podobně.
Pamatujte, že návštěva restaurace by neměla ztrácet na své exkluzivnosti a čím luxusnější podnik chcete navštívit, tím lépe byste se měli obléct. Do těch nejvyhlášenějších restaurací byste se měli obléct úplně stejně, jako byste šli do divadla.
Kdo vchází první do restaurace?
Ačkoliv mají dámy v téměř všech případech přednost, neplatí to při vcházení do restaurace, ani vycházení z restaurace. Muž by měl vždy vcházet i vycházet jako první. Tento postup vznikl díky tomu, že muž měl dříve zkontrolovat situaci v hospodě či restauraci, aby zajistil bezpečí partnerky a teprve poté ji do místnosti pustit.
Jak má sedět žena v restauraci?
Je vhodné dámě pomoci s usazením tím, že ji odsunete a následně přisunete židli. Místo u stolu si žena vybere sama. Avšak muž by měl sedět čelem k východu z restaurace, aby zpozoroval případné nebezpečí rychleji.
Vypnutý telefon nechte v kapse
Každý svůj mobil neustále nosí u sebe a často si ani neuvědomujeme, že je pořád držíme v ruce. Projíždění sociálních sítí, e-maily i telefonáty si ale určitě nechte na jiný okamžik. V restauraci je vhodné telefon zcela vypnout a nechat v kapse či tašce. Věnujte se společnosti u stolu.
Nespěchejte a vyčkejte na obsluhu
Dorazili jste do restaurace a usadili se ke stolu. Nyní musíte vyčkat, až k vám obsluha dorazí. Pravděpodobně postupuje dle pořadníku, který vy neznáte. Není tedy vhodné pokřikovat na číšníka, hledat jej u baru a podobně. Pokud je restaurace plná, obrňte se trpělivostí.
Slušné chování začíná u obsluhy
Pokud se k číšníkovi nebo číšnici budete chovat s úctou a respektem, věřte, že se to odrazí na kvalitě jejich služeb. Mezi základní pravidla patří pozdrav, prosba, poděkování a neskákání do řeči. Pokud k vám obsluha dorazila v půlce konverzace s vaším protějškem u stolu, ihned komunikaci přerušte a věnujte se personálu.
V restauraci začněte s nápoji
Na začátku si nejprve objednejte nápoje. Personál vám většinou nabídne menu – pokud se tak nestalo, požádejte o jídelní lístek. Jakmile obsluha odejde pro pití, vy si vyberte jídlo a nahlaste hned, jak přijde zpět. Dámy mají přednost, pánové hlásí až poté, ledaže by muž nahlásil objednávku i za svou partnerku.
Etiketa stolování a příbory
Pokud jste vyrazili do restaurace na menu složené z několika chodů, mějte na paměti, že příbory jsou na stole vyskládané tak, že nejprve používáme ty nejvzdálenější od talíře a postupujeme směrem k němu.
Jak přivolat obsluhu v restauraci?
Donesli vám jídlo, ale vy jste si na něco vzpomněli, nebo potřebujete znovu obsloužit? Navažte s číšníkem oční kontakt a pokývněte hlavou. Tím obsluhu snadno a nenápadně přivoláte. Rozhodně nepokřikujte na personál, neluskejte, netleskejte, ani nic podobného. Chovejte se slušně, nikoliv arogantně. Rozkazovací tón si také nechte na jindy.
Jak se chovat při stolování?
Během jídla je vhodné udržovat komunikaci na minimum. Užijte si gastronomický zážitek a příležitost k odpočinku. Jak položit příbor po jídle? To, že jste s jídlem hotoví, dáte najevo složením příboru k sobě. Pokud si chcete pouze odpočinout a talíř ponechat na stole, rozložte příbor tak, aby na každé straně talíře byla pouze vidlička, nebo nůž.
Je libo dezert?
Po skončení konzumace vás obsluha obvykle vyzve ke sladké tečce či kávě. Jestliže dezert nechcete, nemusíte si jej objednávat. Obsluha během této chvíle sklidí nádobí ze stolu. Můžete také verbálně pochválit jídlo a vyřídit díky šéfkuchaři.
Etiketa placení v restauraci
Jakmile si odpočinete a začnete se chystat k odchodu, je vhodné přikývnutím zavolat obsluhu a požádat o účet. V některých restauracích se optají, zda budete platit hotově či kartou a dle toho zařídí podmínky k placení. Účet vám donesou v zavírací knížce a číšník obvykle odejde, abyste si v klidu mohli přečíst účtenku a peníze vložit do knížky. Poté si celý obnos odnese a knížku zase přinese na stůl s nazpět vrácenými penězi.
Vy poté můžete usoudit, jaké spropitné chcete obsluze nechat a tento obnos opět nechat v knížce a odejít. Jak vysoké spropitné v restauraci? V Česku je nepsaným pravidlem, že se spropitné pohybuje od 10 % výš. Vyjadřuje míru spokojenosti a poděkování za skvělé služby.
Co se nesmí dělat v restauraci?
Základy etikety stolování v restauraci zakazují pískání, pokřikování, luskání, tleskání. Vždy byste měli sedět v klidu a nikdy byste neměli pokládat lokty na stůl. Neslušné je srkání, mlaskání a smrkání při jídle. Jestliže máte plná ústa, rozhodně nemluvte. Není vhodné používat párátka, nebo foukat do horké polévky, aby vám zchladla.
Tereza vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně. Má dlouholetou praxi, od roku 2012 se živí jako redaktorka, novinářka, reportérka a překladatelka. Psaním se zabývá i ve svém volném čase a jejím snem je jednou vydat svoji vlastní knihu. Miluje pečení a svým blízkým s oblibou připravuje dorty a jiné dobroty.