Jídlo hraje důležitou roli v životě každého z nás. Někteří jí za pochodu jen proto, aby neměli hlad, pro jiné je každé jídlo gurmánským zážitkem. Jedno však máme všichni společné. Bez jídla bychom nemohli normálně fungovat a zároveň pro nás může být i obyčejný oběd společenskou událostí, kdy se setkáváme s ostatními. Snídaně a večere si většinou každý řeší sám doma a užívá si je s rodinou, poledne a obědy však trávíme v práci. A jak je to s povinností zaměstnavatele svým zaměstnancům poskytnout možnost stravování v závodní jídelně?
Zákoník práce zaměstnavateli ukládá povinnost umožnit zaměstnancův všech směn stravování a prostory pro něj. Ve větších fabrikách a společnostech proto většinou najdete závodní jídelnu, kde buď sám zaměstnavatel vaří, nebo ho pronajímá firmě, která toto zajišťuje, Další možností potom je zajištění dovozu hotových jídel na pracoviště a pokud nechce využít ani tuto možnost, nejčastěji se uplatňují stravenky v určité hodnotě, na které zaměstnavatel přispívá. Na jídla v závodní jídelně také poskytuje zaměstnavatel slevy. Závodní kuchyně v místě pracoviště potom většinou nabízejí výběr z cca pěti jídel a fungují podobně jako školní jídelny. Mimo jiné můžou nabízet i řadu výhod, jako je například výroba chlebíčků, pečení cukroví nebo prodej houskových knedlíků.
Závodní stravování nemusí však znamenat jen stravování v rámci firem. Závodní kuchyně najdete i ve městech, provozované soukromou osobou a vždy se v nich dobře a v porovnání s restauracemi levně najíte. Z pravidla v nich najdete tradiční česká sytá jídla, ale neomezují se jen na ně. Často jsu spojené třeba s pekárnou nebo cukrárnou a poskytují i doplňkový sortiment.