Jak si vychutnat víno?

Jak si vychutnat víno?

Víno, ženy a zpěv – neexistuje vetší idylky. Víno je neopomenutelnou součástí naší kultury už od 3. století našeho letopočtu, kdy římské kolonie vysadily na Pálavě první vinice. Není se čemu divit, nejen, že se jedná o lahodné zpestření večera, ale mnoho vědců je přesvědčených o tom, že mírná konzumace vína je dokonce zdraví prospěšná. Jedná se prý o prostředek prevence infarktu, a navíc víno zpomaluje proces stárnutí buněk.

Smutnou pravdou ovšem zůstává, že ač máme po celém světě vážená a vyhledávaná vína, mnoho Čechů je nedokáže ocenit a správně konzumovat – pro mnoho lidí je víno pouze levným prostředkem k rychlé opilosti. Pokud si chcete víno skutečně vychutnat, základní zásadou je jeho správný výběr, nebojte se proto v restauraci nebo vinárně poprosit obsluhu o radu. Známou zásadou je držet sklenici s vínem za stopku, aby jej naše ruce nezahřály, to platí především u konzumace bílého a šumivého vína. Pamatujte taky, že víno není voda a vypít sklenici velkými doušky během pár vteřin k jeho poznání nevede. Ač to může někomu připadat směšné, nestyďte se víno před prvním douškem prozkoumat – jakou má barvu, voní po květinách nebo ovoci? Pak už stačí si jen malými doušky kvalitní víno vychutnat a najít svoji míru tak, abyste se domů dostali po svých.

O vzdělávání v oblasti vína ví svoje rodina Bodlákových. Jejich rodinná firma Harmonia Vini vznikla v roce 2002 jako splněný sen zakladatele Radka Bodláka. Momentálně jsou jedním z předních dodavatelů vína do gastronomie. Majitelé se o víno skutečně zajímají, takže denně nachutnávají nová vína a bedlivě sledují každý trend ve vinařském světě. Zároveň se snaží zvýšit úroveň české gastronomie a povědomí o kvalitním vínu, proto pro každý podnik nabízí víno na míru a jeho personál poté proškolují.

Jelikož si zákazníci žádali víc než vína z Moravy a Čech, rozhodli se Bodlákovi spojit se zahraničními vinaři a vybrat ty nejlepší kousky pro českou gastronomii z Itálie, Francie, Německa a Španělska, později si rozšířili obzory i mimo Evropu – s víny z Chile, Mexika, Nového Zélandu, JAR i Izraele.