
Součástí každého správného cestování není jen poznávání místní historie a památek, návštěva pláží a objevování místních kuriozit. Spousta cestovatelů ocení mimo jiné i kousek kultury na talíři. Přestože velmi často se navštěvují oblíbené street food trucks a tržiště, my se dnes podíváme na trochu elegantnější variantu a představíme si nejlepší restaurace světa, které vám předloží ty nejvybranější pochoutky.
Obsah
1. Nejlepší restaurace na světě je Disfrutar, Barcelona
Tato špičková restaurace byla otevřena roku 2014 v barcelonské čtvrti Eixample a od té doby ušla dlouhou cestu – byla jmenována nejlepší restaurací roku 2024 na světě! Interiér, inspirovaný Barcelonou, spojuje železné prvky připomínající místní trh Ninot, ležící přímo naproti restauraci, s keramickými detaily a barevnými jílovými texturami
Restaurace je navíc prosvětlená a působí tak otevřeně. Během čekaní na jídlo máte navíc možnost přímo u stolu koukat pod ruce místním kuchařům, jelikož kuchyně je viditelná hostům. Místní menu je protkáno klasickou formou místních degustačních menu a avantgardními prvky, což dodává jídlu na originalitě.
2. Asador Etxebarri, Atxondo
Druhou příčku žebříčku nejlepších restaurací světa opět získalo Španělsko, konkrétně restaurace Asador v provincii Biskaj. Místní kuchyně Vás však nadchne svou velkolepostí. Od 280 euro zde máte možnost ochutnat nejrůznější speciality – místní šéfkuchař Víctorem Arguinzoniz proslul svojí schopností pozvednout jednoduché suroviny pomocí grilu. Arguinzoniz se specializuje na přípravu pokrmů výhradně na otevřeném ohni, přičemž využívá různé druhy dřeva pro specifické aroma a chuť.
Restaurace se zaměřuje na autenticitu a dokonalé propojení surovin. Na menu najdete vše od čerstvých mořských plodů a mas až po zeleninu a dokonce i dezerty, které jsou připraveny na grilu. Každý chod je promyšlený do detailu a zdůrazňuje čistotu chutí. Atmosféra restaurace je rustikální a klidná, s nádhernými výhledy na okolní hory.
3. Table by Bruno Verjus, Paříž
Jednu z nejluxusnější restaurací na světě najdete v Paříži. Table proslula zejména svým důrazem na čerstvé a kvalitní suroviny. Majitel Bruno Verjus sám říká, že díky sezonní nabídce je tento závazek opravdu dodržován a hosté tak mají na svých talířích nejen gastronomickou magii, ale opravdu zdravou a pestrou stravu – každý pokrm je totiž připravován tak, aby zdůrazňoval přirozenou chuť jeho surovin.
Výjimečnost kuchyně spočívá v jednoduchosti a preciznosti, které dokonale propojují tradici s moderním pojetím.
Interiér restaurace je elegantní a minimalistický, s otevřenou kuchyní, která hostům umožňuje nahlédnout do procesu přípravy jídel. Atmosféra je přátelská, uvolněná a intimní, což činí Table ideálním místem pro gastronomický zážitek na světové úrovni.
4. DiverXo, Madrid
Další španělský poklad, tentokrát vedený pod taktovkou Davida Meňuze, který je známý svou nekompromisní kreativitou a vizionářským přístupem ke gastronomii. Restaurace, oceněná třemi michelinskými hvězdami, nabízí jedinečný zážitek, který David označuje jako „kuchařské dobrodružství snů“.
Prostředí restaurace je moderní a extravagantní a kombinuje prvky z celého světa, přičemž avantgardní prvky podtrhují nespoutaného a kreativního ducha Meňuze.
Menu v DiverXO kombinuje široké spektrum chutí, textur a vlivů z celého světa, přičemž výrazně čerpá inspiraci z asijské kuchyně. Každý chod je uměleckým dílem, které spojuje avantgardní techniky s originálním servírováním. Hosté mohou očekávat zážitek, který je odvážný, hravý a emocionální, s důrazem na překvapení a jedinečné chuťové kombinace.
5. Atomix, New York
Za tímto gastronomickým zážitkem se musíte vydat až do Velkého jablka, přesněji do východní části ostrova Manhattan. Nabízí moderní a inovativní pojetí korejské kuchyně. Vedená je manželským párem Junghyunem a Elliou Parkovými a restaurace čerpá z hlubokých tradic korejské gastronomie a kombinuje je s moderními technikami, elegantní estetikou a výjimečnou precizností.
Místní kuchyně je zaměřená na degustační menu, přičemž každý chod je jeho konzumentovi precizně prezentován a podtrhuje korejskou kulturu.
Tato fine dining restaurace si jistě zaslouží vaši pozornost, budete-li cestovat právě za krásami New Yorku.
Závěr
Věříme, že vám dnešní článek poskytl mnoho užitečných informací z okénka světové gastronomie. Pokud jste ovšem spíše na cestování a degustační poznávání v restauracích našich končin, máme pro vás článek o těch nejlepších restauracích u nás. Ať se rozhodnete jíst spíše u nás, či vás to táhne dále do Evropy i jinam, v každém případě vám přejeme dobrou chuť!
Zdroje: Visit chef, Disfrutar, Asador Etxabarri, Table, DiverXo, Atomix

Kamila Tomková je vášnivou čtenářkou knih – zejména těch s fantasy tématikou, ale nepohrdne ani klasickou literaturou. Ve svém volném čase ráda vaří a zkouší nové recepty, nebo tráví čas se svými nejbližšími a přáteli nad sklenkou dobré kávy či vína. Psaní ji provází od základní školy a snaží se ve svém koníčku stále zdokonalovat.