Nepodceňujme tradiční českou kuchyni

Nepodceňujme tradiční českou kuchyni

Svět se neustále a ve všem mění. Je to jen přirozené, neustále dochází k modernizaci úplně ve všem, převratné vynálezy mění svět téměř před našima očima, co bylo v umění tabu je dnes oceňované, co si dříve člověk ani neuměl představit je dnes běžnou praxí. Jiné to není ani s jídlem, způsoby vaření a gastronomií jako takovou. Avokádové toasty, café art, dietní jídla, krevety a mořské plody je možné koupit v každém supermarketu, všechny druhy ovoce a zeleniny máme dostupné po celý rok, to si lidé ještě před pár lety nedovedli vysnít. Se všemi těmi super potravinami a vyhlášenými národními pokrmy všech koutů světa, které můžeme ochutnat takřka na jedné ulici však zapomínáme na naši tradiční českou kuchyni. Je prý nezdravá tučná a není tak cool jako americké burgery, italské těstoviny nebo japonské sushi.

Avšak je škoda zanevřít na naše tradiční pokrmy, i česká kuchyně toho mnoho přinesla. Naše tradiční jídla jsou ovlivněny podnebím, ve kterém žijeme a potravinami které máme k dispozici. I když naší polohou ve středu Evropy k nám pronikalo i mnoho cizokrajných druhů jídel, koření a tradic v úpravě jídla. Převládalo mnoho druhů chleba jak z obilí, tak pohanky nebo jáhlů, hojně se využíval sýr a mléčné výrobky, podmáslí a zákysek. Luštěniny, omáčky a kaše snad ze všeho také nebyly našim předkům cizí a mnoho z nich se přeneslo i do dnešní doby. Zabijačky se pořádaly častěji, než bychom si mysleli a sádlo, škvarky a uzené maso bylo velmi oblíbené. Nejčastěji se však upravovalo vařením, což není právě nejchutnější varianta, a při náhledu do některých starých kuchařek si člověk říká, jak to že naši předci vůbec své stravování přežili. Z některých “chuťovek” jmenujme třeba ušelo – vejce na slanině zalitá smetanou, nebo pivní polévku, ano opravdu polévku vařenou z piva.

Naštěstí do dnešní doby se zachovaly jen opravdu dobrá jídla, jako je vepřo knedlo zelo, svíčková nebo guláše. Mnoho lidí na tyto pokrmy nedá dopustit a jsou oblíbenou a stálou nabídkou mnoha restaurací. Klasické “hospodské” pokrmy jako smažák, utopence, nakládaný hermelín nebo obložené chlebíčky jde považovat za typicky česká jídla. To vše zapít vychlazeným pivem a poznáte, že i naše kuchyně je výborná a má své nepopiratelné kouzlo.