Obzvlášť v poslední době restaurací nejen v Česku přibývá. Na každém rohu jich najdeme hned několik. A jak by taky ne. Oproti dřívějšku totiž dnes restaurační zařízení nevyužíváme zdaleka jen k oslavám a speciálním příležitostem, ale často i jako běžný způsob stravování.
Restaurace dnes mohou mít mnoho podob. Liší se nejen zařízením, prostory, kapacitou, ale často také „dobou“ a kuchyní. Dnes se například můžeme jít klidně najíst do 50. let v Americe, aniž bychom museli překročit hranice České republiky a často ani našeho města. Fantazii se meze nekladou, a proto si dnes restaurátoři mohou dovolit experimentovat. Dnešní doba je ve znamení objevování a cestování. Lidé dnes více než kdy dříve touží poznávat nová místa, zkoušet nové chutě a zažívat nová dobrodružství. I proto jsou dnes taková místa oblíbená a hojně navštěvovaná.
Kromě toho, že si dnes můžeme v jedné jediné zemi vychutnat Itálii, Francii, Ameriku nebo třeba Čínu, nechybí tu pochopitelně ani kousek Česka. Některé restaurace se nebojí do svého jídelního lístku zařadit hned několik kuchyní. Nezřídka kdy tak najdeme v nabídce italskou pizzu na tenkém těstě, hamburger i oblíbenou svíčkovou.
To, že dnes restaurace navštěvujeme mnohonásobně častěji než lidé ještě ještě před dvaceti lety, není jen díky lepším platovým podmínkám. Roli hraje hned několik faktorů, mezi kterými má zásadní roli čas. Lidé dnes mají sice více peněz, ale zato v práci tráví kolikrát mnohem více času. Osmihodinová pracovní doba se dnes vidí téměř vyjímečně. Lidé v práci zůstávají déle, protože mají pocit, že by měli. Kariéra má dnes zcela zásadní význam. Snažíme se v práci dosahovat co nejlepších výsledků a to i za cenu toho, že jí obětujeme prakticky všechen čas. Abychom potom mohli alespoň ten zbytek strávit s rodinou a přáteli, nemáme prostor na to, absolvovat hodinové nákupy v supermarketech a další dvě hodiny trávit u plotny. Mnohem raději si zajdeme do restaurace.
Asi největším lákadlem restaurací je dnes nabídka poledních menu. Málokdo má dnes čas si připravit po práci dobrou večeři, natož si navařit oběd ještě na druhý den. Jíst každý den bagety z jídelních automatů taky není úplně ideální, a tak se rychlá návštěva blízké restaurace zdá být ideální volbou. Většina zaměstnanců má dnes navíc část platu vypláceno ve stravenkách, tedy je pro ně návštěva restaurace také výhodná. Díky obědovým meničkům se tak můžeme najíst v hezkém prostředí oblíbené restaurace během pouhých 30 minut. Z pestré nabídky jídel si dnes navíc vybere takřka každý.