Každá země má svou typickou kuchyni. Dříve, pokud jsme chtěli ochutnat profesionálně připravená jídla jiné země, museli bychom za nimi vycestovat. V dnešní době globalizace máme díky množství specializovaných restaurací možnost ochutnat světové pokrmy přímo u nás doma. A co tedy jedí lidé v jiných částech světa?
Anglická kuchyně je velmi pestrá. Co se týče masa, nepohrdnou Britové zvěřinou, jehněčím, krůtím a svým vyhlášeným jehněčím z Walesu. Pokud bychom se vydali do Británie a chtěli bychom okusit něco pro Brity typického, na našem jídelníčku by neměla chybět takzvaná „English breakfast“ neboli anglická snídaně, při které se nám na talíři objeví všechno možné od bramborové kaše, přes fazole po variaci vajíček s opečenou slaninou. Na Vánoce mají Britové asi nejvíce specialit. Jednou z nich je „Christmas puding“. Typickým anglickým jídlem, které už převzalo mnoho zemí je oblíbené „fish and chips“.
Amerika je zase známá svou sítí fastfoodů. I když by se dala rozdělit do několika regionů, například na mexickou kuchyni, kreolskou či havajskou, množství burgerů s hranolky a vyhlášené hot-dogy prodávané na ulici asi nic nepředčí.
Francie si na dobrém jídle zakládá, tvoří jeden z pilířů celé francouzské kultury. Z nápojů bychom rozhodně měli okusit francouzské víno. Bez dobrého vína není ve Francii žádný chod úplný. Všichni jistě známe typicky francouzskou pochoutku „Créme brulée“, což je pudinkový krém s crustou, která vzniká grilováním. Pokrm „Ratatouille“ je na tolik vyhlášený, že byl na tento námět natočen stejnojmenný animovaný film, o němž slyšel snad každý. Tento pokrm se skládá především z lilku, paprik, cibule, rajčat, cuket a koření. Francie je také vyhlášena svými lahodnými sýry.
Italské restaurace jsou v České republice poměrně hodně rozšířené, proto asi nikoho z nás nepřekvapí, že největší italskou pochoutkou jsou italské těstoviny, pizza či lasagne. Některé z nás však možná překvapí, že jedním z tradičních italských jídel je rizoto. Oblíbený dezert „Tiramisu“ vznikl také v Itálii. Italové si podobně jako Francouzi také potrpí na dobré víno a sýry.
I když světové kuchyně začínají pomalu tu českou vytláčet a české jídlo již nenajdeme na stole u nedělního oběda u všech rodin, jako tomu bylo doposud, pořád ho mají Češi rádi. Oblíbenější je samozřejmě u starších ročníků a všichni se asi shodneme, že nejlepší české jídlo nám uvaří babička. Na dobré České jídlo si stále můžeme zajít i do restaurace. Některé restaurace dokonce kombinují Českou i mezinárodní kuchyni, takže si zde vybere opravdu každý. Jednou z takových restaurací je třeba Restaurace Na Západě.