Stravování a gastronomie dnes už zdaleka není jen o kvalitě, vzhledu a chuti samotného pokrmu, ale i o prostředí, kde jíme, doprovodných službách restaurace ale i třeba způsobu servírování. Stále větší oblibu si všude ve světě získávají tematické a neobvyklé restaurace, které kromě jídla přinášejí zážitek a něco nového. Koneckonců vždy lépe chutná v příjemném prostředí, které kromě kulinářského požitku nese i vizuální zážitek. Podívejme se na to nej co svět gastronomie může nabídnout.
Jednu z nejdražších restaurací najdete na Baleárském ostrově Ibiza. Menu tady v přepočtu vychází na 41 tisíc korun, jedná se však o zážitek všemi smysly. Díky moderním technologiím, multimediálním trikům a digitální projekci se tak během jednoho dvaceti -chodového oběda ocitnete pod Eiffelovkou, na severním pólu nebo v říši kouzel. Když už je řeč o severním pólu, za polárním kruhem jsou oblíbené restaurace postavené celé z ledu, které se každý rok v lednu musí postavit znovu. Vychutnat jídlo si můžete i pod hladinou moře na Maledivách, kde kolem vás plavou mořští tvorové, nebo naopak ve výšce padesáti metrů v restauraci v oblacích. O netradiční místa restaurací opravdu není nouze, najíst se můžete v korunách stromů, pod vodopádem, viset nad útesem nebo v jeskyni. Jedinečnou zkušeností pak může být večeře v absolutní tmě, kde obsluhu tvoří slepí lidé a vy budete jídlo vnímat výrazněji.
Nemusíte právě viset v oblacích, aby pro vás bylo jídlo zážitkem, a i v našich končinách najdete mnoho sympatických restaurací s výborným jídlem, příjemným a netradičním prostředím a milou obsluhou. Restaurace ve středověkém stylu, ve stylu snad všech zemí, jaké vás jen napadnou, nebo i ve tmě a v oblacích můžete navštívit i v České republice. Stačí nesedět doma a občas si dopřát a vyzkoušet něco nového.