Všechny chutě kebabu

Všechny chutě kebabu

Už dávno neplatí, že proto abyste ochutnali kuchyni celého světa, opravdu musíte celý svět procestovat. Dnes není žádnou vzácností na jedné ulici vedle sebe potkat čínskou, italskou, mexickou restauraci a mnoho dalších. Speciality ze zemí nám více i méně vzdálených, ke kterým bysme se nemuseli dostat tak můžeme ochutnat jen pár mil od svého domu. Pokud zatoužíte po tradiční turecké kuchyni, nemusíte hledat nejlevnější letenky do Turecka. Jednu tradiční tureckou pochoutku máte téměř vždy na dosah ruky.

V samotném centru Prahy najdete Instabul kebab, restauraci zaměřenou speciálně na tento pokrm i další turecká jídla. Mnoho lidí si neustále plete rozdíl mezi kebabem a gyrosem, nejedná se o to samé! Gyros má svůj základ v Řecké kuchyni a původně se jednalo o označení koření určeného k ochucení masa. Navíc gyros se dělá tradičně z vepřového masa, které se však v tradiční turecké kuchyni z náboženských důvodů nevyužívá. Kebab je svým způsobem přípravy gyrosu podobný, ale maso je nejčastěji jehněčí nebo hovězí, občas i kuřecí. O oblibě tohoto pokrmu jistě svědčí také to, že jeho vznik se datuje už do devátého století do Bagdádu, kde se v pouličních stáncích prodávalo takto upravené maso.

U nás nejznámější a nejoblíbenější je döner kebab, maso pečené na vertikálním grilu. V turecké restauraci v centru Prahy si ho můžete dát v bulce nebo s rýží, zeleninou a omáčkami. Byla by však škoda při prozkoumávání turecké kuchyně zůstat jenom u kebabu, když toho může tolik nabídnout. V restauraci tak můžete ochutnat i tradiční sladké dezerty, prozkoumat neznámě znějící jídla, která však svou vůní lákají mnoho návštěvníků a vše zapít tureckým čajem.