Už celkem dlouhou dobu je v době oběda v restauracích zakázáno kouřit. Největší zlomový okamžik přišel až s platností nového zákona, který zakazuje kouřit v restauracích a barech. Zakázáno je kouřit i elektronické cigarety, pokud zákazníci nebudou mít povolení od obsluhy baru nebo restaurace.
Provozovatelé našli způsob, jak nový zákon obejít, z barů dělají klubová zařízení, na která se zákon nevztahuje. Lidé se také mohou scházet v menších místnostech a domech, kde si budou čepovat svoje pivo a budou moci kouřit podle libosti.
Výhody a nevýhody zákazu kouření
Konečně se dočkali nekuřáci, kteří nebudou muset nadále dýchat toxický kouř. To je ovšem téměř jediná výhoda. Restauracím a barům klesají tržby, protože se lidem nechce neustále chodit před vchod na cigaretu. Pokud by provozovatel baru chtěl provozovat bar i klub zároveň, tak by musely být oddělené stěnou, aby se kouř nedostal mezi zákazníky v nekuřácké části. Na jaře a v létě by se mnoho změn projevit nemělo, protože kuřáci mohou kouřit na venkovních posezení, obtížnější to je na podzim a v zimě.
Jak to bude vypadat v zimě?
Jediná možnost v zimě je jít na cigaretu před vchod. Ovšem pokud bude každý kouřit venku, tak se budou u restaurací a barů pohybovat skupinky lidí, kteří by mohli dělat v obci nebo i městě hluk. Teď záleží na tom, jak se tohle bude líbit samotnému městu, a také se dá počítat s protesty proti zákazu kouření. Jak dlouho bude tento zákon platný je otázka, na kterou v současné době nikdo nezná odpověď.
Trend dnešní doby
Pokud chcete kouřit, pořiďte si elektronickou cigaretu. Ve většině barů a restaurací by e-kouření mělo být povoleno v plném rozsahu. Ovšem pokud „zadýmíte“ celou restauraci, tak vás pravděpodobně vyhodí i s touto moderní vymožeností. Právě proto doporučujeme koupit takové elektronické zařízení, které bude „dýmit“ průměrně, případně takové, u nějž se dá regulovat množství páry.